Άννα Ζώρα Οδοντίατρος Παλαιό Φάληρο
210 98 49 080

Άφθες στο στόμα

Άφθες στο στόμα

Οι άφθες ή "άφτρες" είναι επώδυνες πληγές που εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα. Πώς διακρίνονται, ποιες είναι οι αιτίες της εμφάνισής τους και πώς αντιμετωπίζονται;

► Τι είναι οι άφθες

Οι άφθες είναι ελκώσεις (πληγές) στο εσωτερικό του στόματος, οι οποίες εμφανίζονται σε περιοχές του στοματικού βλεννογόνου με μη κερατινοποιημένο επιθήλιο, όπως η ουλοπαρειακή αύλακα, οι παρειές ( μάγουλα), η μαλθακή υπερώα (το πίσω μέρος του ουρανίσκου), η κάτω επιφάνεια της γλώσσας.

Οι ελκώσεις αυτές είναι αβαθείς, έχουν στρογγυλό ή ωοειδές σχήμα και είναι εξαιρετικά επώδυνες. Ο πόνος γίνεται ιδιαίτερα έντονος κατόπιν επαφής με αλάτι, καρυκεύματα και όξινα τρόφιμα. Από κλινική άποψη διακρίνονται σε :1) μικρές άφθες, που δεν ξεπερνούν τα 10 χιλιοστά (συνήθης διάμετρος 1-2 χιλιοστά), 2) μεγάλες άφθες, με διάμετρο που ξεπερνά τα 10 χιλιοστά και μπορεί να φτάσει τα 2-3 εκατοστά και 3) ερπητοφόρα έλκη, που είναι συστάδα πολλαπλών μικρών αφθών, συγκεντρωμένων στην ίδια περιοχή του εσωτερικού του στόματος.

Το μέγεθός τους συχνά περιγράφεται ως «κεφαλής καρφίτσας» και η συστάδα μπορεί να περιλαμβάνει αρκετές δεκάδες τέτοιες άφθες. Παρά την ομοιότητα με τις πληγές του έρπητος (εξ ου και η ονομασία) δεν σχετίζεται αιτιολογικά με τον ιό του έρπητος.

► Αιτίες

Οι άφθες είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Μάλιστα η πρώτη αναφορά έχει γίνει από τον Ιπποκράτη. Εν τούτοις, μέχρι και σήμερα παραμένει άγνωστη η αιτιολογία τους. Εκείνο που γνωρίζουμε αρκετά καλά είναι οι εκλυτικοί παράγοντες της εμφάνισης των αφθών, οι οποίοι είναι πάρα πολλοί και περιλαμβάνουν:

  • Οικογενείς και γενετικούς παράγοντες (Κάποια άτομα έχουν κληρονομική προδιάθεση να αναπτύσσουν άφθες).
  • Στρες, τόσο σε φυσικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο
  • Τραυματισμούς μέσα στο στόμα (π.χ. οδοντιατρικές ενέσεις, εργώδεις διαδικασίες και χειρισμοί)
  • Ορμονικές αλλαγές (π.χ. όπως αυτές που συμβαίνουν στη διάρκεια της έμμηνης ρύσης)
  • Λοιμώξεις από ιούς ή βακτήρια
  • Αλλεργίες σε τρόφιμα και φάρμακα

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε περιπτώσεις με υποτροπιάζουσες άφθες, δηλαδή όταν σε ένα άτομο εμφανίζονται πολλά περιστατικά αφθών κατά τη διάρκεια του χρόνου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι άφθες μπορεί να αποτελούν εκδήλωση ελλείψεων βιταμινών του συμπλέγματος Β, ελλείψεων σιδήρου και / ή φυλλικού οξέος.

Επίσης, οι υποτροπιάζουσες άφθες μπορεί να αποτελούν συνοδό σύμπτωμα άλλων συστηματικών νοσημάτων. Σε αυτά τα νοσήματα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το σύνδρομο Αδαμαντιάδη – Bechet (στο οποίο κλασικές εκδηλώσεις από τους βλεννογόνους είναι οι άφθες στο στόμα και τα έλκη των γεννητικών οργάνων), καθώς και ορισμένα νοσήματα του γαστρεντερικού, όπως η ελκώδη κολίτιδα και η νόσος του Chron. Συνεπώς, αν κάποιος εμφανίζει πολλαπλά επεισόδια αφθών, θα πρέπει να ζητήσει τη συμβουλή ειδικού στοματολόγου ώστε να διενεργηθεί διεξοδικός έλεγχος για τον αποκλεισμό ή τον εντοπισμό υποκείμενου συστηματικού νοσήματος και την έγκαιρη έναρξη της κατάλληλης θεραπείας για το συστηματικό νόσημα.

► Θεραπεία

Οι άφθες είναι καλοήθεις, αυτοιάσιμες βλάβες, δηλαδή θα επουλωθούν μόνες τους σε εύλογο χρονικό διάστημα. Όταν μιλάμε λοιπόν για «θεραπεία» των αφθών, ουσιαστικά στοχεύουμε αφενός στην επιτάχυνση επούλωσής τους και αφετέρου στη μείωση του πόνου που προκαλούν.

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει σκευάσματα τοπικής δράσης σε μορφή στοματικού διαλύματος, spray ή gel –ή- και να περιλαμβάνει σκευάσματα συστηματικής δράσης χορηγούμενα από το στόμα, όπως είναι τα κορτικοστεροειδή, τα αντιφλεγμονώδη και τα αντιμικροβιακά. Θεαματικά αποτελέσματα μπορεί να έχει η εφαρμογή laser στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τη συχνότητα των υποτροπών και τον αριθμό των βλαβών. Κεφαλαιώδους σημασίας είναι η επισήμανση ότι μια πληγή στο στόμα διάρκειας μεγαλύτερης των 15 ημερών, που δεν εμφανίζει τάση επούλωσης και δεν φαίνεται να οφείλεται σε εμφανή τραυματισμό (π.χ. σπασμένο δόντι που τραυματίζει τα πλάγια χείλη της γλώσσας ή κακή προσθετική εργασία) ΠΡΕΠΕΙ να εξετάζεται από ειδικό στοματολόγο για να διαπιστωθεί η καλοήθεια ή η κακοήθειά της (καρκίνος).

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Διαβάστε το Σύντομο Βιογραφικό μου
Ονομάζομαι Άννα Ζώρα και τελείωσα την Οδοντιατρική του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1990,με κλινική εμπειρία στην χειρουργική εγκλείστων, μια και από το δεύτερο έτος της φοίτησης μου παρακολουθούσα-συνεργαζόμουν σε γναθοχειρουργικό ιατρείο.Από τον Ιανουάριο του 1991 άνοιξα το δικό μου οδοντιατρείο στο Π. Φάληρο.Το 2001 μετεστεγάστηκα σε ιδιόκτητο χώρο με όλα τα σύγχρονα μέσα της νέας τεχνολογίας.Το 2014, αναγνωρίζοντας ότι η αισθητική οδοντιατρική είναι μόνο ένα κομμάτι της αποκατάστασης που μπορούμε να πετύχουμε,έκανα μετεκπαιδευτικά σεμινάρια της AADFA για DermaFillers(υαλουρονικό),Botox,μεσοθεραπεία και PDO Threads(απορροφήσιμα νήματα στην περιστοματική περιοχή), ώστε το ωραίο και υγιές χαμόγελο να συμπληρώνεται από ένα υγιές φρέσκο περίγραμμα.Η συνεργάτης μου κι εγώ μπορούμε να σας ενημερώσουμε για την δική σας περίπτωση.
ΚΑΛΥΨΟΥΣ 4,ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ, 17561
annazora@ymail.com
210 98 49 080
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Τα πάντα για τη στοματική υγιεινή
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Με το οδοντιατρείο μας συνεργάζονται εξαίρετοι συνάδελφοι οδοντίατροι , εξειδικευμένοι για δύσκολα γναθοχειρουργικά περιστατικά , ενδοδοντικές θεραπείες και σύγχρονες μεθόδους αισθητικής ορθοδοντικής.

Οι άφθες ή "άφτρες" είναι επώδυνες πληγές που εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα. ..
Περισσότερα
Το βούρτσισμα των δοντιών αποτελεί το κυριότερο μέσον στοματικής υγιεινής,που θεωρεί..
Περισσότερα
Ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας αποτελεί η απομάκρυνση των μικροβίων από τα δόντια και ..
Περισσότερα
Το φυσικό χρώμα των δοντιών ή κάποιου μεμονωμένα αποχρωματισμένου δοντιού μπορεί να ..
Περισσότερα
Γνωρίζετε ότι το κρασί, το τσάι και οι σάλτσες μπορούν να χρωματίσουν τα δόντια σας;..
Περισσότερα
Ενώ ακούω συνέχεια από τους ασθενείς μου διάφορες ερωτήσεις που αφορούν τις σύγχρονε..
Περισσότερα
Στην εποχή μας όλο και περισσότερα άτομα σφίγγουν και τρίζουν τα δόντια τους, συνήθω..
Περισσότερα

Πελάτες

Τι λένε για εμάς

Χρυσάνθη Συμιακού
Νίκος Μαυρέλης
Γιώργος Τσαμπάς
Χρυσάνθη Συμιακού

Χρυσάνθη Συμιακού

Νίκος Μαυρέλης

Νίκος Μαυρέλης

Γιώργος Τσαμπάς

Γιώργος Τσαμπάς

Μαρωβήτα Νικολαϊδου

Μαρωβήτα Νικολαϊδου

Βίκυ Κουτσούκου

Βίκυ Κουτσούκου

Φιφή Αυγέρη

Φιφή Αυγέρη

Μηναδάκη-Μωράτη Γωγώ

Μηναδάκη-Μωράτη Γωγώ

Χρυσάνθη Συμιακού

Οι τακτικές μου επισκέψεις στο οδοντιατρείο της κυρίας Άννας Ζώρας έχουν μόνο θετκές επισημάνσεις!

Νίκος Μαυρέλης

Τρομερός επιστήμονας και πολύ καλός άνθρωπος γιατί όχι μόνο σου φτιάχνει το χαμόγελο αλλά σε προκαλεί να το χρησιμοποιήσεις!Συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Γιώργος Τσαμπάς

Μόνιμος κάτοικος Αχαρνών και εμπιστεύομαι μόνο τα δικά της χέρια στο Π. Φάληρο !

Μαρωβήτα Νικολαϊδου

Εξαιρετική επιστήμονας.Γνωρίζει εις βάθος το αντικείμενό της.Αγαπάει πολύ τη δουλειά της.

Βίκυ Κουτσούκου

Η γιατρός κα Άννα Ζώρα είναι φιλική, προσιτή και ανθρώπινη.Με κάνει να νιώθω άνετα και να μη σκέφτομαι το πόνο

Φιφή Αυγέρη

Άννα! Ένα σπάνιο πλάσμα με το Χάρισμα της Ιπποκράτειου ολιστικής προσέγγισης!

Μηναδάκη-Μωράτη Γωγώ

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την οδοντίατρο Άννα Ζώρα για την άψογη εξυπηρέτηση της και την προηγμένη τεχνολογία στο λειτούργημα της

Μαρωβήτα Νικολαϊδου
Βίκυ Κουτσούκου
Φιφή Αυγέρη
Μηναδάκη-Μωράτη Γωγώ