Άννα Ζώρα Οδοντίατρος Παλαιό Φάληρο
210 98 49 080

Το Βούρτσισμα των δοντιών

Το Βούρτσισμα των δοντιών

Το βούρτσισμα των δοντιών αποτελεί το κυριότερο μέσον στοματικής υγιεινής,που θεωρείτε απαραίτητο να συμπληρώνεται και από τη χρήση οδοντικού νήματος.

Το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να γίνεται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα,το πρωί και το βράδυ.Το βραδινό βούρτσισμα είναι το πιο σημαντικό γιατί κατά την διάρκεια του ύπνου γίνεται ο μεγαλύτερος πολλαπλασιασμός των βακτηρίων,τα οποία βρίσκονται σε ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη τους.

Το μάτωμα των ούλων δεν πρέπει να αποτελεί λόγο για να σταματήσουμε να βουρτσίζουμε κάποια περιοχή.Από τη στιγμή που δεν τραυματίζουμε τα ούλα αλλά κάνουμε απαλές κινήσεις,η απομάκρυνση των μικροβίων είναι αυτό που θα θεραπεύσει τα ούλα από την ουλίτιδα.

Οι οδοντόβουρτσες που κυκλοφορούν έχουν σχεδόν αποκλειστικά συνθετική τρίχα και αποστρογγυλευμένα άκρα,για να μην τραυματίζονται τα ούλα.

Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς τελευταία και αποτελεί συχνή ερώτηση προς τον οδοντίατρο αν γίνεται καλύτερα ο καθαρισμός των δοντιών με αυτές. Η απάντηση είναι ότι ο καθαρισμός των δοντιών μπορεί να γίνει εξίσου καλά με τις χειροκίνητες και με τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες,εάν χρησιμοποιούνται με τον τρόπο που πρέπει.

Η συχνότητα του βουρτσίσματος είναι σημαντική αλλά σημαντική είναι και η σωστή τεχνική.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ:

  • Τοποθετήστε τη βούρτσα στο ύψος των ούλων με γωνία 45°, προς τα ούλα,στοχεύοντας στο θύλακο που δημιουργείται μεταξύ ούλων και δοντιού.Οι τρίχες πρέπει να ακουμπούν και την επιφάνεια του δοντιού και τα ούλα.
  • Βουρτσίστε απαλά την επιφάνεια των δοντιών και των ούλων με κυκλικές κινήσεις,μετακινώντας τη βούρτσα και καλύπτοντας 2-3 δόντια κάθε φορά και τελική κίνηση σκουπίσματος των δοντιών.
  • Διατηρήστε γωνία 45° της βούρτσας προς τα ούλα και όταν βουρτσίζετε τις εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών,προς τον ουρανίσκο και την γλώσσα.
  • Όταν βουρτσίζετε τα μπροστινά δόντια,γυρίστε τη βούρτσα κατακόρυφα.Κάνετε αρκετές κινήσεις της βούρτσας άνω και κάτω,χρησιμοποιώντας το μπροστινό μέρος της οδοντόβουρτσας.
  • Τοποθετήστε τη βούρτσα στην μασητική επάνω επιφάνεια των δοντιών και κινήστε την απαλά εμπρός-πίσω.Τέλος,βουρτσίστε προσεκτικά και την επιφάνεια της γλώσσας γιατί εκεί μαζεύονται πολλά από τα βακτήρια που προκαλούν κακή αναπνοή.

Brushing Technique