Άννα Ζώρα Οδοντίατρος Παλαιό Φάληρο
210 98 49 080

Λεύκανση

Λεύκανση

Το φυσικό χρώμα των δοντιών ή κάποιου μεμονωμένα αποχρωματισμένου δοντιού μπορεί να βελτιωθεί με την διαδικασία της λεύκανσης.

Η λεύκανση είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος κατά την οποία με την χρήση gel που περιέχει λευκαντικούς παράγοντες επιτυγχάνεται η βελτίωση του χρώματος των δοντιών από ένα 1 έως και 5 τόνους.

Η λεύκανση δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα σε όλες περιπτώσεις και η αποτελεσματικότητά της ποικίλλει.Έχει παρατηρηθεί ότι τα σκουρότερα και πιο γκρίζα δόντια ανταποκρίνονται καλύτερα.

Οι ασφαλείς τρόποι λεύκανσης είναι:

  • Η λεύκανση στο ιατρείο

Εδώ ο λευκαντικός παράγοντας είναι το υπεροξείδιο του υδρογόνου σε υψηλή περιεκτικότητα, συνήθως 30%-40%, που ενεργοποιείται με χρήση LED.Χρειάζεται συνήθως 2-3 επισκέψεις και στο τέλος συγκρίνεται το τελικό αποτέλεσμα με το αρχικό.

  • Αν κριθεί ότι χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση τότε κατασκευάζονται εξατομικευμένοι ΄΄νάρθηκες λεύκανσης΄΄ και η διαδικασία συνεχίζεται στο σπίτι με χρήση gel χαμηλότερης περιεκτικότητας σε υπεροξείδιο του υδρογόνου, συνήθως 6%-12%, ή υπεροξείδιο του καρβαμιδίου10%-20% για περίπου 7 ημέρες ακόμα.
  • Η λεύκανση στο σπίτι

Για την τεχνική αυτή λεύκανσης λαμβάνονται αποτυπώματα των δοντιών στο ιατρείο και κατασκευάζονται ‘’νάρθηκες λεύκανσης΄΄.Η εφαρμογή του λευκαντικού παράγοντα γίνεται στο σπίτι για 2 εβδομάδες.Το αποτέλεσμα επανελέγχεται στο ιατρείο και καταγράφεται.

Όσον αφορά το πια τεχνική είναι η καλύτερη, εννοείται πως ο συνδυασμός τεχνικών ιατρείου – σπιτιού είναι ο αποτελεσματικότερος, αλλά συχνά μια μέθοδος αρκεί για να έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Βασική ερώτηση είναι η διάρκεια του αποτελέσματος μιας λεύκανσης

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τη διάρκεια της.Η καλή,συστηματική και πλήρης στοματική υγιεινή και αποφυγή λήψης τροφών και ποτών με χρωστικές ή διαβρωτικές ουσίες όπως: καφέ,τσιγάρα,τσάΪ,αναψυκτικά τύπου cola παρατείνουν την διάρκεια της.

Για την συντήρηση του αποτελέσματος συνίσταται ο επανέλεγχος στο οδοντιατρείο κάθε 6 μήνες, όπου γίνεται καθαρισμός,γυάλισμα και σοδοβολή για γρήγορη απομάκρυνση των επιφανιακών χρωστικών και η συντήρηση του αποτελέσματος και η συντήρηση του αποτελέσματος με χρήση λευκαντικού σε ατομικούς νάρθηκες για λίγες μέρες(2-3) κάθε 2 περίπου χρόνια.

Απαραίτητη για την λεύκανση είναι: Τα δόντια να είναι καθαρά, να μην υπάρχουν πρόσθιες στεφάνες – γιατί το χρώμα τους δεν αλλάζει.Να μην υπάρχουν τερηδόνες ή αποτριβές γιατί θα υπάρξει έντονη υπερευαισθησία σε αυτές τις περιοχές.Φυσικά πι όποιες εμφράξεις υπάρχουν σε πρόσθια δόντια θα πρέπει να αλλαχθούν μετά το πέρας της διαδικασίας της λεύκανσης,γιατί θα ξεχωρίζουν λόγω σκουρότερου χρώματος.

Λίγη ευαισθησίες σε αλλαγές θερμοκρασίας είναι αναμενόμενες αλλά σχεδόν ποτέ δεν είναι σοβαρές, γιατί τα σημερινά λευκαντικά περιέχουν απευαισθητοποιητικούς παράγοντες.

Αποφυγή τροφών και ποτών με χρωστικές και εντατική στοματική υγιεινή είναι απαραίτητα για την επιτυχία της όποιας μεθόδου λεύκανσης και αν επιλεγεί.