Άννα Ζώρα Οδοντίατρος Παλαιό Φάληρο
210 98 49 080

Βρυγμός

Βρυγμός

Στην εποχή μας όλο και περισσότερα άτομα σφίγγουν και τρίζουν τα δόντια τους, συνήθως κατά την διάρκεια του ύπνου τους αν και αυτή η συνήθεια – εθισμός μπορεί να γίνεται και κατά την διάρκεια άλλων δραστηριοτήτων.

Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι ελάχιστοι αναγνωρίζουν το πρόβλημα και συχνά συνδέουν τα συμπτώματα με άλλες νόσους.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι : πόνος στην περιοχή της κροταφογναθικής άρθρωσης, μυϊκοί πόνοι στην περιοχή των μασητήρων (σαν να μασάμε όλη νύχτα), πονοκέφαλοι και πόνοι στον αυχένα.

Η παρατεταμένη συνήθεια του βρυγμού οδηγεί σε clicking στην κροταφογναθική άρθρωση και διόγκωση των μασητήρων.Τα δόντια τρίβονται και η μάσηση γίνεται κουραστική.

Ο οδοντίατρος  μπορεί εύκολα να αναγνωρίσει έναν ΄΄βρυγμομανή’’ από την κλινκή του εικόνα: δόντια με έντονες αποτριβές, ισσοπεδωμένες εμφράξεις, clicking κροταφογναθικής άρθρωσης, ιδιαίτεροι ανεπτυγμένοι μασητήτες και από το ιστορικό του.

Η λύση είναι η κατασκευή ΄΄Νάρθηκα Βρυγμού’’. Υπάρχουν δύο τύποι ναρθήκων, οι σκληροί και οι μαλακοί. Ο οδοντίατρος μπορεί να αποφασίσει ποιος είναι καταλλληλότερος για κάθε περίπτωση.Επίσης κάποιες ΄΄ασκήσεις κροταφογναθικής΄΄ μπορούν να βοηθήσουν.Το σημαντικότερο όμως είναι η αποδοχή της αγωγής και η εφαρμογή της για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο.Γιατί ο νάρθηκας πρέπει να φορεθεί για αρκετό διάστημα για να έχει αποτέλεσμα και η αναγκαιότητα του πρέπει να γίνη κατανοητή.

Συμπέρασμα: Οι ΄΄νάρθηκες βρυγμού’’ είναι μια απλή και εύκολη αντιμετώπιση του βρυγμού και των σοβαρών προβλημάτων που αυτός προκαλεί, αρκεί να γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα και ο χρόνος χρήσης του και να ακολουθήσετε τις οδηγίες του οδοντιάτρου σας.