Άννα Ζώρα Οδοντίατρος Παλαιό Φάληρο
210 98 49 080

Απομάκρυνση μικροβίων

Απομάκρυνση μικροβίων

Ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας αποτελεί η απομάκρυνση των μικροβίων από τα δόντια και το περιοδόντιο. Αυτό γίνεται με διάφορους τρόπους και διάφορα μέσα.

Ποιο συγκεκριμένα μέσα στοματικής υγιεινής:

  • Οδοντόβουρτσες
  • Οδοντόπαστες
  • Στοματικά Διαλύματα
  • Οδοντικό νήμα
  • Μεσοδοντιέες οδοντόβουρτσες
  • Συστήματα καταιωνισμού «νερού» (water pick)

► Οδοντόβουρτσες

Είναι τα κύρια μέσα απομάκρυνσης της ΟΜΠ και στοματικής υγιεινής.

Υπάρχουν πάρα πολλά είδη οδοντόβουρτσας (διαφορετικές στις τρίχες των θυσάνων, στο μέγεθος της κεφαλής, στο άκρο της τρίχας στο αν θα είναι χειροκίνητες ή ηλεκτρικές κλπ.) Δε φαίνεται να υπάρχει διαφορά στην αποτελεσματικότητα των χειροκίνητων ή ηλεκτρικών οδοντοβουρτσών παρά μόνο στην ευκολία χειρισμού. Οι οδοντόβουρτσες πρέπει γενικά να έχουν μικρή κεφαλή για να μπορούν να φτάνουν σε όλα τα σημεία του σώματος, νάυλον τρίχες με αποστρογγυλεμένα άκρα για να μην αποικίζονται από μύκητες και να μην τραυματίζουν τα ούλα και να μην είναι πολύ σκληρές οι τρίχες των θυσάνων τους για να μην τραυματίζουν επίσης τα ούλα.

Η χρήση τους συνιστάται στην μέσω τριβής των θυσάνων τους στις οδοντικές επιφάνειες, απομάκρυνση της ΟΜΠ από τα δόντια πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη φροντίδα ώστε να απομακρύνεται η ΟΜΠ από το όριο των δοντιών – ούλων.

Υπάρχουν διάφοροι τόπου βουρτσίσματος των δοντιών καθένας των οποίων διδάσκεται από τον οδοντίατρο σε κάθε ασθενή. Πρέπει να σημειώσουμε ότι παρόλο που η βούρτσα αποτελεί το κυριότερο μέσα για την απομάκρυνση της ΟΜΠ καθαρίζει μόνο τις τρις από τις πέντε επιφάνειες των δοντιών. Ο άλλες δύο καθαρίζονται με το οδοντικό νήμα και τις μεδοντιέες οδοντόβουρτσες.

► Οδοντικό νήμα, μεσοδοντιέες οδοντόβουρτσες

Καθαρίζουν της επιφάνειες των δοντιών που βρίσκονται γειτονικά στο φραγμό η μία της άλλης δηλαδή την πίσω και μπροστά (άπω και εγγύς) του κάθε δοντιού (ανάμεσα στα δόντια) Στοματικά διαλύματα.

Είναι διαλύματα που χρησιμοποιούνται σαν υποβοηθητικά της βούρτσας και έχουν σκοπό να δράσουν είτε στο να «σκληρύνουν» την οδοντική επιφάνεια (τα φθοριούχα αυτής) για την πρόληψη της τερηδόνας είτε στο να δυσκολέψουν το σχηματισμό της ΟΜΠ. Υπάρχουν διάφορα από αυτά και περιέχουν διάφορες χημικές ουσίες ή αιθέρια έλαια.

Τα συστήματα καταιωνισμού νερού αξίζει να σημειωθεί ότι απομακρύνουν μόνο υπολείμματα τροφής και χρησιμοποιούνται ως εκ τούτου εκεί που υπάρχει δυσκολία βουρτσίσματος (π.χ. σε ορθοδοντική θεραπεία με brackets). Η στοματική υγιεινή πρέπει να αναφερθεί αποτελεί κεφαλαιώδους σημασίας συνήθεια για τη διατήρηση των δοντιών στο στόμα.

Άλλος μεγάλης σημασίας παράγοντας για τον παραπάνω σκοπό είναι η τακτική και συστηματική επίσκεψη στον οδοντίατρο με σκοπό την παρακολούθηση του οδοντικού φραγμού και του περιοδοντίου και την επέμβασή του όταν υπάρχουν σημεία αυτών που έχουν εκτραπεί του φυσιολογικού.

Τέλος πρέπει να αναφέρουμε ότι ένα στόμα που έχει θεραπευτεί από περιοδοντίτιδα, είναι πιο ευαίσθητο σε εκ νέου υποτροπή σε περιοδοντική νόσο με αποτέλεσμα, τα άτομα αυτά να χρειάζονται πιο συχνή παρακολούθηση στο ιατρείο τόσο συχνά όσο καθορίζει ο θεράπων οδοντίατρος.